Gymnasieval

I början när allt det här med gymnasieval startade så hade jag verkligen ingen aning om vad jag ville gå. Jag hade inga ideer eller tankar alls. Det finns ju så mycket att välja på, och jag kan ju inte bestämma nu vad jag ska bli när jag blir stor, för då kanske jag vill en helt annan sak än vad jag vill idag. Så det blev en del besök hos Ing-britt, våran studie&yrkesvägsledare. Efter ett tag så lossnade det lite, jag började få lite tankar om vad jag ville. Jag gick på öppet hus på Aranäsgymnasiet här i kungsbacka. Att jag skulle gå på aranäs hade jag beslutat långt innan. Jag fick en del tips & fick veta mer om massa olika program. Tillslut så stod det mellan Den teoretiska varianten av Barn&Fritid och Omvårdnad. Mina tankar pendlade mycket mellan dessa 2 program. Jag tror inte ens att jag nu är riktigt säker på om det är så jag vill ha det men det känns rätt okej faktist, jag kan ju ändra mina val snart igen.

Mina val blev tillslut:

1:a val: Omvårdnad

Lite fakta om Omvårdnadsprogrammet:

Du är positiv, kreativ och ser möjligheterna i ett arbete för och med människor i alla åldrar. Du är serviceinriktad och tycker att det är viktigt att alla människor behandlas med respekt och värdighet.

Du får kunskaper om hälsa, egenvård, friskvård och hur man förebygger sjukdomar. I de olika kurserna lär du dig hur kroppen är uppbyggd och hur den fungerar vid hälsa och ohälsa. Du får möta människor som är i behov av vård och omsorg av olika slag, och ta hänsyn till deras behov utifrån olika kulturer och synsätt.

Programmet låter dig se och förstå människan utifrån ett biologiskt, psykiskt, socialt och existentiellt perspektiv och du får möjlighet att tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken. Dels genom praktiska moment i skolan, dels genom praktik på olika arbetsplatser under sammanlagt 16 veckor, så kallad APU. Då får du tillfälle att pröva och bredda dina kunskaper, på så sätt utvecklas ett professionellt förhållningssätt i kontakten med andra människor. Praktiken ger dig också fina möjligheter att knyta kontakter inför framtida jobb.

Omvårdnadsprogrammet är både yrkes- och högskoleförberedande. Det ger dig en bred kunskapsbas med möjlighet att jobba på loven och efter avslutad gymnasieutbildning. Du kan också studera vidare på högskola eller universitet.

I framtiden kan du direkt efter gymnasiet jobba som till exempel undersköterska, boendeassistent eller personlig assistent. Du kan också läsa vidare på högskolan för att bli exempelvis sjuksköterska, socionom, polis, ambulansförare, sjukgymnast, psykolog, dietist med mera.



OCH MITT

2:a val: Barn&Fritid teoretisk variant

Lite fakta om Barn&fritid teoretisk variant:

Barn och fritid - teoretisk variant ger en bredare behörighet till vidare högskolestudier. Du läser B-kurserna i Matematik, Engelska och Naturkunskap samt Historia A.

Du är intresserad av hur människor fungerar, är hälsoinriktad och vill utveckla dig själv.

Du får grundläggande kunskaper om människor i alla åldrar och lär dig att leda och planera olika pedagogiska verksamheter. I utbildningen integreras psykologi, pedagogik, sociologi och ekonomi så att vi kan diskutera frågor utifrån olika perspektiv. Du kommer diskutera och ta ställning till etiska frågor och olika förhållningsätt så att du själv kan arbeta efter de grundläggande värden som gäller för mänskliga rättigheter.
Dina teoretiska kunskaper får du tillämpa och utveckla under sammanlagt 15 veckors arbetsplatsförlagd utbildning - APU.

I framtiden
kan det här programmet leda vidare till yrken som polis, fritidspedagog, förskollärare, barnskötare, socionom, idrottsledare eller liknande inom skola, kultur, fritid och den sociala sektorn.





Anledningen till att det blev dessa 2 är att jag gillar att hjälpa andra. Jag vill jobba med människor, det är jag säker på. Det är socialt och man får träffa många nya människor, och det är ju alltid kul, eller hur? Nästan alltid iallafall. Jag är rätt blyg av mig och detta är ju ett bra sätt att bli mer utåtriktad och öppen eller vad man ska säga. man måste ju våga liksom. man kan ju inte bara gå runt och vara helt tyst och hålla sig undan bara för att man är blyg, man måste våga tillslut. Jag tänker övervinna min "blyghet". Har även påbörjat att övervinna min redovisningsrädsla.


Kommentarer
Postat av: Susanne

Hej tjejen...Har missat ditt brev där..sorry..jag mailar igen..så får du skriva det du ville.



DU??.jag är utbildad pedagog och har jobbat med barn i hela mitt liv. Det finns inget bättre arbete enligt min åsikt. Men Du måste övervinna din blyghet om du skall arbeta med människor..Det bästa sättet att göra det på är att tänka om jag gör fel eller säger fel, så är det ju aldrig någon egentligen som visste VAD jag skulle säga..hehe..ett bra knep då man exempelvis håller på med teater som jag..ingen kan ju replikerna mer än jag själv!

Och då det gäller mindre barn så är det enkelt dom är alltid glada och dömmer aldrig fel. För sånt har dom ej lärt sig än..



Så lycka till.



Har ni drama på schemat sen så är det en stor hjälp till att bli lite modigare.



må väl Susanne!

2009-03-30 @ 07:07:12
URL: http://xanti.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0